Gerovo, Gorski kotar - Gorski kotar pansion, smještaj u Čabru zelenom srcu Hrvatske

Kozji Vrh, Čabar, Gorski kotar pansion, Hrvatske web stranice
Kozji Vrh, Čabar, Gorski kotar pansion, Engleske web stranice

Tip

Tip

Tip

Tip

Tip
Gorski kotar pansion
Go to content

Main menu:

Gerovo, Gorski kotar

Otkrijte Čabar > Mjesta
Ukratko o Gerovu...
 
Gerovo je jedno od najstarijih mjesta u Gorskom kotaru. Nalazi se u dolini na 548 metara nadmorske visine, koja je opkoljena visokim brdima i šumama. Prema zadnjem popisu stanovništva (iz 2001. godine), mjesto Gerovo broji 689 stanovnika. Pod mjesto Gerovo, spadaju zaseoci: Gerovski kraj, Mali lug, Smrečje, Vode, Hrib. U oklici Gerova nalaze se mnogobrojni izvori pitke vode. Iz Gerova vode putevi prema: Lividragi, Snježniku, Risnjaku, ali i na brojna šumska lovišta i proplanke kojima je ovaj kraj bogat. Preko Gerova put nas vodi do izvor rijeke Kupe, prirodne ljepote koja je dio nacionalnog parka „Risnjak“. U blizini Gerova (putem prema Tršću) nalazi se mjesto Mali lug, rodno mjesto Petra Klepca. Petar Klepac bio je legendarni junak čabarskog kraja, predstavlja simbol snage stanovnika ovog kraja te se upravo zbog njega grad Čabar još zove „Zavičajem Petra Klepca“.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Povijest Gerova...
Mjesto Gerovo, spominje se već u 11. stoljeću. Povijesni zapisi otkrivaju pisane tragove iz 1028. godine. Gerovo je tijekom 17. stoljeća bilo središnje mjesto zapadnih krajeva, Gorskoga kotara. Naime, 1651. godine u vrijeme Zrinskih ruda se za potrebe Čabarske talionice željeza prevozila iz Gerova. Nažalost, 1758. godine talionica prestaje sa radom pa se obustavlja iskopavanje rude. Tijekom 17. stoljeća kada se razvio Čabar, Gerovo je izgubilo svoj prometni i gospodarski značaj. Prema legendi, Gerovo je dobilo ime prema ženi Geri. Legenda navodi kako su Turci napali Gerovo te ga uništili, a bježeće stanovnike pobili. U roblje je odvedeno stanovništvo sposobno za rad. Spasila se jedino žena po imenu Gera, koja se sakrila među korijenje debelih stabala. Kada su Turci otišli, Gera je naselila mjesto mladim ljudima iz okolnih krajeva. Prema navedenoj legendi, naselje od tada nosi ime Gerovo. Iako postoje razne predaje o nastanku naziva mjesta Gerovo, ali i neslaganja s predajama; legende su tu kao podsjetnik na priče naših predaka.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Zanimljivosti Gerova...
Znamenitosti mjesta Gerovo: crkva sv. Hermagora i Fortunata, kapelica sv. Roka, svetište Majke Božje Karmelske (Sveta Gora), crkva sv. Leonarda (Hrib), crkva sv. Ane (Mali lug), Gospa Snježna (Lividraga). Crkva sv. Hermagora i Fortunata, današnja župna crkva stanovnika Gerova izgrađena je 1842. godine. Smještena je na manjoj uzvisini oko koje se nalazi mjesno groblje. Svetište Majke Božje Karmelske ili Majke Božje Svetogorske nalazi se na strmom brdu, na 975 metara nadmorske visine. Prvi put se spominje 1504. godine. Najpoznatije je Marijino svetište u Gorskom kotaru. Na blagdan Male Gospe okupi se tisuće hodočasnika iz okolice Rijeke, Slovenije i Gorskog kotara. Hodočašće traje od petka do nedelje kada se održavaju mise. Crkva sv. Leonarda nalazi se na Hribu te je sagrađena 1808. godine. Kapelica Gospe Snježne nalazi se u Lividragi, mjestu koje je od Gerova udaljeno 9 kilometara. Povodom  Majke Božje Snježne (5. Kolovoza), održava se tradicionalna svečanost obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Mještani čabarskog kraja taj dan obilježavaju kao Dan drvara i šumara grada Čabra.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Back to content | Back to main menu