Mjesto Prezid, grad Čabar, Gorski kotar - Gorski kotar pansion, smještaj u Čabru zelenom srcu Hrvatske

Kozji Vrh, Čabar, Gorski kotar pansion, Hrvatske web stranice
Kozji Vrh, Čabar, Gorski kotar pansion, Engleske web stranice

Tip

Tip

Tip

Tip

Tip
Gorski kotar pansion
Go to content

Main menu:

Mjesto Prezid, grad Čabar, Gorski kotar

Otkrijte Čabar > Mjesta
Ukratko o Prezidu, Gorski kotar
Ukratko o Prezidu...
Mjesto Prezid, nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Gorskoga kotara na samoj granici s republikom Slovenijom. Prezid je smješten na 765 metara nadmorske visine, a s njegove jugozapadne strane nalazi se poznata slovenska ljepotica, planina Snježnik. Mjesto Prezid, okružuju zaseoci: Lautari, Kozji Vrh, Kranjci, Zbitke, Lautari, Bazli, Tajčari, Runc i Milanov Vrh. U prošlosti, kotlinom Prezida tekla je Notranjska rijeka koja je izvirala ispod Kozjeg vrha. Danas je na ovom krškom terenu, ostalo svega nekoliko nestalnih potoka koji poniru. Sukladno navedenom, nastao je potok Trbuhovica koji je u prošlosti pokretao čak četiri mlina. Krško područje Prezida, privlači brojne speleologe koji su otkrili kako oko Prezida postoji osam jama, među kojima se ističe Berišček (155 metara). Prema zadnjem popisu stanovništa (2001. godine), mjesto Prezid broji 877 stanovnika.
Ukratko o Prezidu, Gorski kotar
Povijest Prezida, Gorski kotar
Povijest Prezida...
Stari predmeti i zapisi čabarskog područja, otkrivaju da prošlost ovog kraja seže u doba prije nove ere. U Prezidu su pronađeni ostaci prošlosti: japodska grnčarija i stari rimski obrambeni zid „Limes“. Zid se protezao od Trsatske gradine preko Prezida do brda Nanos u Sloveniji. Smatra se kako je mjesto Prezid, dobilo ime prema zidu „Limes“ koji u prijevodu znači „Pred zidom“. U prošlosti, rimski zid „Limes“ je imao veliki značaj za stanovnike toga kraja. Naime, Limes je zatvarao granicu Zapadnog Rimskog Carstva pred prodorom barbarskih naroda. Mjesto Prezid, spominje se  u zapisu Vinodolske župe iz daleke 1260. godine. Osim zapisa koji potvrđuju opsežnu i dugu povijest Prezida, treba istaknuti kako je Prezid jedan od prvih goranskih naselja koji je nastao u doba Frankopana (15.stoljeće) te se dalje razvijao u doba Petra Zrinskoga (17.stoljeće). U Prezidu se nalaze ostaci starog, drvenog vodovoda iz 1882. godine i stare, drvene kuće koje u svakodnevicu stanovnika unose dašak bogate povijesti.
Povijest Prezida, Gorski kotar
Prošetajte kroz Prezid
Znamenitosi Prezida, Gorski kotar
Znamenitosti Prezida...
Mjesto Prezid, ponosi se svojim znamenitostima: crkva sv. Vida, Zavičajna zbirka, kuća Vesel, vatrogasni dom. Crkva sv. Vida, mjesna crkva stanovnika Prezida sagrađena je 1874. godine. Sagradili su je župljani, nakon velike epidemije kolere koja je zahvatila područje. Zavičajna zbirka sadrži skup arheoloških i etnografskih predmeta, ostatke japodske kulture i ostatke drvenog, prezidanskog vodovoda. Kroz navedene predmete i ostatke možemo saznati više o povijesti ovog kraja. Kuća Vesel je autohtoni primjerak goranske arhitekture, pod zaštitom je ruralnog graditeljstva Hrvatske kulturne baštine. Kuća Vesel izgrađena je 1858. godine od kamenih i drvenih zidova. Za sve posjetitelje i javnost otvorena je 2003. godine. U Kući Vesel, posjetitelji mogu vidjeti čime su se ljudi nekad služili te koje su predmete koristili u svakodnevnoj uporabi. Posjetitelji se mogu na trenutak vratiti u davnu prošlost; doživjeti stari miris kuća i običaja toga vremena. Prvi vatrogasni dom u Prezidu sagrađen je od drva, 1893. godine. Gradnja novog vatrogasnog doma, započela je 1934. godine pod vodstvom glavnog pokretača Slavka Mataića. Gradnja se odvijala uz pomoć građana, općine te brojnih donacija. Oprema koju su vatrogasci prije koristili, ostala je sačuvana kao dragocjena muzejska vrijednost mlađim naraštajima, ali i kao podsjetnik na prošlost.
Znamenitosi Prezida, Gorski kotar
Wikipedija
Prezid, wikipedia
Vrijeme Prezid
Lokacija
Prezid, lokacija, google karta Prezida
Back to content | Back to main menu