Priroda Gorskog kotara - Gorski kotar pansion, smještaj i prehrana Čabar, Gorski kotar

Idi na sadržaj

Priroda Gorskog kotara

Upoznajte
Biljni svijet Gorskog kotara...
Biljni svijet daje posebnu čar Gorskome kotaru. Naime, Gorski kotar je poznat po svojoj prirodnoj ljepoti;  šumskom zelenilu, biljnim vrstama koje stvaraju zeleni tepih netaknute prirode. Biljni svijet Gorskoga kotara, upoznat ćete tijekom boravka na Kozjem Vrhu u obiteljsko-ugostiteljskom objektu „Tajči d.o.o“. Glavne predstavnike biljnog svijeta, uočiti ćete odmah pri dolasku, ali i kroz boravak na balkonu/terasi Vašeg smještaja. Ostale biljke Gorskoga kotara možete vidjeti, opipati, pomirisati i okusiti u neposrednoj blizini Kozjeg Vrha.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Šume Gorskog kotara
Za šume Gorskog kotara, karakteristična su stabla: jele, smreke, bukve. Dakako, šumsko zelenilo čine i brojne druge vrste stabala, koje su karakteristične za ovaj goranski kraj. Najzanimljivija su stabla smreke, čiji se vrhovi vide visoko u oblacima. Smreka pripada crnogoričnom drveću te može narasti 50 metara visine. Od vrhove grančica smreke, radi se ljekoviti sirup koji ima brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje. U mjesecu svibnju, potrebno je nabrati svijetlo zelene vrške smreke (može biti jela ili bor), U široku, staklenku slaže se red šećera i red vrška smreke i tako do vrha. Staklenka se stavlja na sunce te se tako drži nekoliko tjedana. Kada se sav šećer pretvori u sirup, a iglice postanu smeđe potrebno ih je procijediti kroz gazu i spremiti u boce. Ljekoviti sirup spreman je za konzumaciju. Da ne zaboravimo, sirup smrekovih iglica glasi za najbolji domaći pripravak za kašalj.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Vrganj
Vrganj koji obitava na području Gorskog kotaraVrganj je jedna od najpoznatijih gljiva Gorskog kotara. Ova gljiva se ističe izvrsnim okusom, stoga ga s razlogom zovemo „kraljem gljiva“. Za vrijeme sezone vrganja, u obiteljsko-ugostiteljskom objektu „Tajči d.o.o“ možete probati razna jela pripremljena od vrganji. Najviše se ističe juha od vrganji, jedan od specijaliteta koji krijepi dušu i tijelo. Posjetite nas i probajte pravi, goranski vrganj! Izazivamo Vas da pođete s nama u šetnju Goranskom šumom te pokušate pronaći svoj vrganj.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Šumska jagoda
Šumska jagoda koja obitava u Gorskom kotaru
Šumska jagoda je sitna biljka, ukusnog ploda. Nalazimo ju na livadama Gorskog kotara. Iako je veoma malena, ističe se svojom crvenom bojom. Ono što je posebno kod šumske jagode je njezin okus. Ističe se pravim prirodnim okusom. Ukoliko je usporedimo s okusom kupovne, velike jagode razlika je očita. Okus šumske jagode je  okus daška prirode, te se ne može mjeriti s nijednim okusom voća. Kroz šetnju livadama čabarskog kraja, uvjereni smo da ćete pronaći pokoju šumsku jagodu i uvjeriti se u njezin izvanredan i sladak okus!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Borovnica
Borovnica koja obitava na području Gorskog kotaraBorovnica je grmolika biljka. Može narasti 10 – 60 centimetara. Ima male zelene listove te okrugle ljubičasto, plave okrugle plodove. Borovnica je biljka koja ne dozori svake godine, te se često zna dogodit da ih koje godine nema. Za to su odgovorni vremenski – klimatski uvjeti, jer je borovnica osjetljiva biljka. Sezona branja borovnica je mjesec kolovoz. Borovica je jedna od najzdravijih biljka svijeta, te je njen plod – borovnica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Od borovnice se radi džem, liker, kompot, sok, sladoled. Borovnica se također može sušiti te koristiti kao začin u kulinarstvu. U obiteljsko – ugostiteljskom objektu „Tajči d.o.o“ probajte domaći liker od borovnice!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Malina
Malina koja obitava na području Gorskog kotaraMalina je višegodišnja, zeljasta biljka koja ima ukusne, crvene plodove. Njezini plodovi rode jednom godišnje u ljetnim mjesecima. Malina ima ljekovita svojstva; plod maline štiti od malignih oboljenja, sprječava širenje stanica raka, dok se list maline koristi kod liječenja probavnog sustava, ali i kao zaštita od kardiovaskularnih bolesti. Glavni neprijatelj maline je ptica, koje plodove maline gricne nakon čega plod padne ili se osuši te nije za konzumaciju. Od malina se radi liker, sok te razni kompoti. Malina je ukusna i zdrava namirnica bogata vitaminima, pravo je osvježenje u ljetnim mjesecima!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Kopriva
Kopriva koja obitava na području Gorskog kotaraKopriva je zeljasta uspravna biljka, koja može narasti do 150 centimetara. Kopriva ima po sebi žarnice, što znači ukoliko je diramo da će nas opeći. Kopriva, njezini dijelovi (stabljika, lišće, korijen i cvijet) imaju ljekovita svojstva. Kopriva je čudesna biljka koja posjeduje mnoga svojstva korisna za dobrobit našega organizma. Koprivu ćete zasigurno pronaći u šumama Kozjeg vrha, Čabra, ali i cijelog Gorskoga kotar!
  • Čaj od koprive
Potrebni sastojci: ½ litre vide i 10 vrhova koprive.
Priprema: U kipuću vodu staviti 10 vrhova koprive. Ostaviti ih da se prokuhaju 2-3 minute. Procijediti i popiti. Za još bolji efekt, dodati žlicu domaćeg meda. U slast!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Bazga
Bazga koja obitava na području Gorskog kotaraBazga je jedna od najljekovitijih biljki Gorskog kotara. Raste u obliku grma/niskog drveća koji se ističe svojim plodovima to jest bijelim cvijetom. Cvjetovi i listovi  bazge se mogu upotrebljavati u prehrani (za izradu sirupa, soka, čaja). Bazga posjeduje brojna ljekovita svojstva, te se koristi u liječenju: degenerativnih bolesti, gripe, prehlade, astme i brojnih drugih zdravstvenih tegoba/oboljenja. Ukoliko budete naši gosti u vrijeme sezone branja bazge, slobodno nam se pridružite!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
© Gorski kotar pansion
Kozji Vrh, Šumarska 1,
Gorski kotar, Hrvatska
Iban HR1823400091111176809
Oib 14460386351
Swift PBZGHR2X
Povratak na sadržaj