Tršće, Gorski kotar - Gorski kotar pansion, smještaj i prehrana Čabar, Gorski kotar

Idi na sadržaj

Tršće, Gorski kotar

Čabar mjesta...
Ukratko o Tršću...
Mjesto Tršće, najmlađe je mjesto u čabarskom kraju. Smješteno je na visoravni, koja se proteže na visini od 824 metara nadmorske visine. Tršće se istiće svojim brojnim puteljcima, koji posjetitelje odvode u različite smjerove kako bi upoznali zaseoke ovog mjesta. Pod Tršće spadaju zaseoci: Brinjeva Draga, Crni Lazi, Ferbežari, Kraljev Vrh, Lazi, Makov Hrib, Prhutova Draga, Ravnice, Selo, Sokoli, Srednja Draga, Vrhovci. Posebnu čaroliju ovoga mjesta čine upravo navedeni zaseoci, svaki od njih je poseban te drugačiji. Zajedničko im je šumsko zelenilo te uređene livade, koje  posjetiteljima daju uvid koliko stanovnici Tršća vole i njeguju svoj kraj. Poseban ponos Tršća je planina Rudnik. Rudnik je planina podno koje se smjestilo mjesto Tršće,a nalazi se na 1,052 metara nadmorske visine. Ljubitelje snijega i skijanja razveseliti će informacija da planina Rudnik ima dvije skijaške staze s vučnicama.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Povijest Tršća...
Najstariji zapis mjesta, zabilježen je na crkvenom zvonu koji datira iz 1659. godine. Tršće se počelo naglo razvijati u vrijeme Petra Zrinskog, za potrebe čabarske željezare. Iskop željezne rudače, započeo je 1665. godine za vrijeme vladavine Petra Zrinskog. Danas su rudnici obilježeni i dostupni posjetiteljima pod nazivom „Stopama Tršćanskih rudara“. Željezna ruda se kopala sve do početka Drugog svjetskog rata, a veći značaj je dobila pronalaskom živine rude u 19. stoljeću. Iskop živine rude nije trajao dugo, te su rudnici napušteni zbog slaboga nalazišta. Naziv mjesta „Tršće“ počelo se koristiti 1885. godine, dok se prije koristio naziv „Terstje“. Danas, domaći stanovnici ovoga kraja „Tršće“ zovu „Terstje“, ali zbog domaćeg dijalekta.
© tajci d.o.o. web dizajn studio
Znamenitosti Tršća...
Znamenitosti mjesta Tršće, koje predlažemo posjetiti: crkva sv. Andrije, crkva sv. Ivana Krstitelja (Sokoli), crkva Pohođenja Marijina (Ravnice). Crkva sv. Andrije je mjesna crkva stanovnika Tršća. Prije nego što je izgrađena crkva, na tom se mjestu nalazila kapelica s malim zvonikom na kojem je otisnuta 1659. godina. Kapelica je obnovljena i proširena 1790. godine. Nova crkva izgrađena je 1860. godine, te je bila poznata po svojem bogatstvu unutrašnjih interijera. Unutrašnji interijer je uništen u Drugom svjetskom ratu kada je crkva spaljena. Crkva Pohođenja Marijina izgrađena je 1897. godine, nalazi se na Ravnicama. Crkva je proširena 1913. godine, a 1997. godine crkva je uređena i obnovljena. Poznato je okupljanje vjernika, početkom lipnja na „Ravniškoj maši“. 1903. Godine postavljen je kamen temeljac te je izgrađena crkva sv. Ivana Krstitelja. Ostale ljepote ovoga kraja koje možete pogledati su: planina Snježnik (jednako atraktivna zimi i ljeti), edukativna staza „Stopama tršćanskih rudara“ (koja je duga 6.5 kilometara te je obilježena putokazima koji vode do osam glavnih informativnih točaka na kojima su podaci o pojedinim rovovima), edukativna staza „Staza predatora“ (u dužini od 1.7 metara, koja je označena maketama sivog vuka, euroazijskog risa i smeđeg medvjeda). U okolici mjesta Tršće, nalaze se tri prekrasna vidikovca: Sokolanska stijena, Petrinska stijena i Kraljev Vrh. Na navedenim vidikovcima, posjetitelji mogu doživjeti istinsku ljepotu prirode!
© tajci d.o.o. web dizajn studio
© Gorski kotar pansion
Kozji Vrh, Šumarska 1,
Gorski kotar, Hrvatska
Iban HR1823400091111176809
Oib 14460386351
Swift PBZGHR2X
Povratak na sadržaj