Životinje Gorskog kotara - Gorski kotar pansion, smještaj i prehrana Čabar, Gorski kotar

Idi na sadržaj

Životinje Gorskog kotara

Upoznajte
Životinjski svijet Gorskoga kotara...
Životinjski svijet, Gorskog kotara je brojan i raznolik. Svaka životinja je posebna; svojim izgledom i karakterom. Neke su životinje plašljive te se boje ljudi, neke su opasne, dok će jedne vrlo hrabro pozirati pred fotoobjektivom. Možemo reći da u našim krajevima, vrijedi jedno nepisano pravilo: „Ne diraj me, ne diram te!“. Životinje predstavljaju ljepotu određenog područja na kojem obitavaju, oni su trajni šumski stanovnici. U Gorskom kotaru postoji velik broj životinja koje ga simboliziraju te koje su svojstvene samo njemu. Međutim, u nastavku ćemo Vas upoznati sa karakterističnim životinjskim vrstama za koje smo uvjereni  da ćete ih  vidjeti ili ćuti prilikom boravka na Kozjem Vrhu. Razlog toga je što smatramo da ukoliko nešto vidimo „uživo“ da to i trajno zapamtimo. Upoznajte šumske stanovnike Kozjeg Vrha, grada Čabra i njegove okolice, najzelenijeg srca Hrvatske!
Čabranska pastrva
Čabranska pastrva stanovnik je rijeke Čabranke. To je riba hladnih, planinskih rijeka. Pastrva je velika oko 40 centimetara, dok se na njenoj koži nalaze crveno – crne pjege. Pastrva je zdrava namirnica te se preporuča ljubiteljima zdravoga načina života. Bogata je proteinima, sadrži veliki izvor esencijalnih masnih kiselina (omege 3 masnih kiselina). U obiteljsko-ugostiteljskom objektu „Tajči d.o.o“ možete isprobati jedan od goranskih specijaliteta: čabranske pastrve. Čabranske pastrve, pripremljene su po dugogodišnjoj recepturi kuharice Marte Pavlić.
Daždevnjak
Pjegavi ili šareni daždevnjak je vodozemac, kojeg možete vidjeti tijekom kišnih razdoblja na mokrim ili vlažnim površinama. Lako ga je uočiti zbog svojih upečatljivih boja. Na crnom tijelu nalaze se žute točke ili crte. Ima duguljasti oblik tijela, četiri kratke noge i dugački rep. Velik je 20 – 25 centimetara. Daždevnjak je na opip vlažnog ili sluzavog osjeta, što mu omogućuje boravak u staništima pored vode, boravak na vlažnom tlu (vlažnim šumama). Daždevnjak ima svoj obrambeni mehanizam koji ga štiti od neprijatelja. Naime, na njegovom se tijelu nalaze žlijezde iz kojih izbacuje otrov te na taj način prska neprijatelja koji mu se približi. Daždevnjak ima dugi životni vijek, može doživjeti 20 godina na svom prirodnom staništu.
Gorski kotar pansion divider
Sljepić
U šetnji livadama Gorskog kotara možete naići na sljepića. Nemojte se prestrašiti to je vrsta životinje koja je nalik na zmiji, međutim radi se o vrsti guštera. U Gorskom kotaru sljepići su brojni; nalaze se na livadama, oranicama, manjim vrtovima sa cvijećem. Sljepić može biti dugačak 40 centimetara, a hrani se puževima i crvima. Sljepić spava zimski san: od listopada do ožujka. Ima dug životni vijek, gotovo 30 godina u prirodi. U republici Hrvatskoj, sljepić je zakonom zaštićena životinja. Ljudi ga često zamijene sa zmijom te na taj način on najčešće strada. Očuvajmo ovu bezopasnu životinju!
Gorski kotar pansion divider
Riđovka
U planinama Gorskog kotara, možete naići na zmiju riđovku. Riđovka je još poznata pod nazivom šarka ili šarulja. To je zmija otrovnica, koja naraste do 75 centimetara. Riđovka ima snažan otrov koji je hemotoksičan, stoga je kod ugriza riđovke potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć. Riđovka se hrani gušterima, žabama, malim sisavcima, sljepićima, mladim pticama i ptičjim jajima. Osim u planinama i na brežuljkastim područjima Gorskog kotara, riđovku možete vidjeti oko rijeke Čabranke jer voli plivati u rijeci te se sunčati na kamenju. Stoga, dolina rijeke Čabranke idealan je dom za riđovku.
Gorski kotar pansion divider
Lisica
Lisica je lukava životinja, čije glasanje možete čuti u predvečerje ili ju vidjeti dok putujete čabarskim područjem. Lisica ima dugo tijelo, prekriveno smeđe - narančastim krznom i gusti rep. Lisica se hrani pticama, zečevima, miševima te ostacima koje pronađe. Lisica je nedruštvena životinja koja na slobodi, u prirodi preživi 2,3 godine. Tijekom šetnji livadama Kozjeg Vrha, možda ćete imati sreću i vidjeti ovu prekrasnu životinju!
Gorski kotar pansion divider
Srna
Srna je plaha životinja, koja nastanjuje šume Gorskog kotara. Ima vitko tijelo, dok joj je dlaka zimi riđastocrvena, a zimi kestenjasto siva. Dužina tijela joj je između 95 i 135 centimetara, a visina između 60 i 90 centimetara. Teži između 15 i 35 kilograma. Srna je biljojed te se hrani travom, lišćem, šumskim izdancima, zeljastim biljem, plodovima šume i livade. Srna je omiljena meta lovaca, te sukladno tome čovjek joj je najveći neprijatelj. Ova plaha životinja lako se pripitomljuje te nije opasna za ljude. Srne i jelene možete vidjeti nedaleko od obiteljsko-ugostiteljskog objekta „Tajči d.o.o“, na prirodnom i ograđenom staništu Milanov Vrh.
Gorski kotar pansion divider
Jelen
Jelen je graciozna, šumska životinja Gorskog kotara. Ukoliko usporedimo jelena i srnu, jelen se razlikuje od srne svojom veličinom i velikim rogovima koji ga krase. Duljina tijela jelena iznosi 225 - 275 centimetara, dok se težina kreće od 125 - 300 kilograma. Od proljeća do jeseni boja dlake mu je hrđavo crvena, a zimi tamnosmeđa ili smeđe siva. Jelen je biljojed te se hrani raznim travama, šumskim mladicama, pupovima, korom mladog drveća i šumskim plodovima. Obilježja jelena su rogovi kojima imponiraju i privlače ženke, ali ih koriste za borbu s drugim mužjacima u vrijeme parenja. Oblik rogovlja jelena, ovisi o njegovoj starosti i vrsti. Jelene i srne možete vidjeti nedaleko od obiteljsko-ugostiteljskog objekta „Tajči d.o.o“ na prirodnom, ograđenom staništu na Milanovom Vrhu. Poseban doživljaj možete doživjeti hraneći jelene i srne te slušajući njihovu riku kojom odjekuje šuma Gorskog kotara.
Gorski kotar pansion divider
Medvjed
Medvjed je jedna od najpoznatijih životinjskih vrsta koje žive u Gorskome kotaru. Možemo reći, kako je medvjed zaštitni znak prirode našega kraja. Medvjedi našega kraja pripadaju vrsti smeđeg ili mrkog medvjeda. Ova krupna životinja, mrkog izgleda, koju krasi smeđa dlaka s opravdanjem zovemo kraljem životinja. Ima jako razvijen njuh i sluh, te teži prosječno između 100 kilograma (ženke) i 150 kilograma (mužjaci). Hrani se raznim biljem koji čini 90 % njegove prehrane (zeljasto bilje, trava, djetelina, medvjeđi luk, borovnice, maline, divlje i domaće voćke, lješnjaci, žir, kesten), ali i mravljim ličinkama, crvima, osinjim sačama, puževima, divljači (mlade srne) pa sve do lešina raznih životinja. Medvjed je životinja koja izaziva strahopoštovanje, kako od drugih životinjskih vrsta tako i od čovjeka koji mu je najveći neprijatelj.
Gorski kotar pansion divider
Puh
Puh je mala šumska životinja koju možete vidjeti na stablima drveća. Pripada glodavcima, a svojim izgledom podsjeća na miša. Puh ima kratke noge i lijep kuštravi rep prekriven gustom dlakom. Hrani se plodovima drveća (žir), kukcima, pticama i jajima. Zimi spava zimski san. U Gorskom kotaru, to jest u obiteljsko-ugostiteljskom objektu „Tajči“ puh je specijalitet kojeg gosti mogu probati. Osim degustacije jednog od goranskih specijaliteta, organiziramo i noć u šumi tijekom koje traje lov na puhove. Jedinstven doživljaj kojeg morate isprobati!
Gorski kotar pansion divider
Vjeverica
Vjeverica je mala šumska životinja koja naraste otprilike od 19 do 28 centimetara. Atraktivnog je izgleda, kojeg ponajviše krasi dugi, kitnjast rep veličine 19 - 24 centimetara. Vjevericu možete primijetiti na krošnjama drveća, po kojima se penje i skače u potrazi za hranom. Hrani se bobicama, orašastim plodovima (lješnjak, orah), jajima i sjemenkama. Tijekom zime vjeverica ne spava zimski san, već se povremeno budi. U visokim krošnjama drveća, uz praćenje šuštanja lišća užitak je pogledom tražiti vjevericu, a kasnije i promatrati njezino veselo skakutanje granama u potrazi za hranom.
Gorski kotar pansion divider
Lastin rep
Lastin rep je jedan od najljepših stanovnika livada Gorskog kotara. Ističe se svojim bojama (žuta i crna) te šiljastim krilima. Lastin rep je poprilično velik, njegov raspon krila je 7,5 centimetara. Spada u najveće leptire koje možete vidjeti u Gorskom kotaru. Latin rep možemo promatrati i diviti se njegovoj ljepoti, ali uz jedan oprez; zaštićen je zakonom o zaštiti prirode. Uvjereni smo da ćete ovaj prekrasni leptir vidjeti šutajući se livadama Kozjeg Vrha jer lastin rep nastanjuje planinske vrhove te ih dodatno krasi!
Gorski kotar pansion divider
Mali koprivar
Mali koprivar obitava u goranskim šumama i livadama Gorskog kotara. Leptir mali koprivar je rasprostranjena vrsta leptira u Hrvatskoj. Znatiželjnike privlači svojim bojama, od kojih se ističe crna i narančasto - smeđa boja. Svojim krilima, u rasponu od 39 - 50 mm brani se od mladih ptica. Zimi prezimljuje u duplji drveta ili na unutrašnjosti krovova. Na livadama obitava od ožujka do kasnog listopada, možemo reći kada snijeg okopni ili prije nego što počne sezona snijega u našim krajevima. Zasigurno ćete ga imati priliku vidjeti na livadama Kozjeg Vrha!
Gorski kotar pansion divider
Jastreb
Jastreb je ptica grabljivica, poznata u predjelima Gorskog kotara. Ističe se svojim širokim krilima i dugim repom. Ženka jastreba je veća od mužjaka; veličina ženke 58-64 centimetara s rasponom krila 108-127, dok je veličina mužjaka 49-57 s rasponom krila od 93-105. Svojim oštrim kljunom lovi plijen: tetrijebe, manje ptice i kokoši. Misteriozan let jastreba kao i veličinu njegovih prekrasnih krila možete vidjeti s balkona našeg obiteljsko-ugostiteljskog objekta.
© Gorski kotar pansion
Kozji Vrh, Šumarska 1,
Gorski kotar, Hrvatska
Iban HR1823400091111176809
Oib 14460386351
Swift PBZGHR2X
Povratak na sadržaj